Vaktheorie

Storytelling vaktheorie, Week 1 (ma 03-02-2020)

Lees de tekst Hoe alles een verhaal is geworden van Nina Polak. https://decorrespondent.nl/543/hoe-alles-een-verhaal-is-geworden/65442332307-d99ea893

Opdracht 1 Onderstreep/highlight de zinnen die je belangrijk, inzichtgevend of verrassend vindt. Document met gemarkeerde stukken: https://docs.google.com/document/d/1e4u9ZtFrIlRYQo7KgUWXkATBTelLGorz2cVNGjKf3gg/edit?usp=sharing

1. Vat samen in je eigen woorden. Wat is volgens de auteur van dit artikel het verband tussen marketing en de eeuwenoude traditie van het vertellen van verhalen? Door storytelling voelen we ons sneller verbonden met wat er verteld/verkocht wordt. We kunnen d.m.v een verhaal ons inleven in bijv. Een reclame waardoor we er meer door worden beïnvloed. Door het vertellen van verhalen kunnen we al eeuwenlang zeggen “dat heb/denk ik ook!’’ en daar maakt marketing slim gebruik van.

2. Wat is, volgens de tekst, The dark art of advertising. Beschrijf in je eigen woorden. Reclame waarbij wordt geïmpliceerd dat de klant zijn/haar problemen alleen maar kan oplossen d.m.v het product dat wordt aangeboden.

2.a Zoek zelf een voorbeeld van advertising met een goed verhaal. Benoem daarbij ten eerste, het product (wat wordt er verkocht) en ten tweede, Hoe dit wordt verkocht. Met welk verhaal? (opdracht niet helemaal begrepen, heb per ongeluk een reclame gekozen die ik goed vind i.p.v een die dark advertising gebruikt) Reclame van Disneyland Parijs. Er wordt een ervaring verkocht waarin je dromen uitkomen en alles mogelijk is: ‘’where magic gets real’’. Dit wordt verkocht met een empowerment story, die erg veel op je emoties focust. Het schattige eendje gaat door een crisis als hij z’n Donald Duck strip kwijtraakt en in de regen moet vliegen, maar als hij de Donald Duck mascotte tegenkomt is hij weer blij, de zon gaat schijnen en zijn familie komt er ook bij. Door deze reclame wordt je zelf blij (en misschien emotioneel) waardoor je gaat geloven dat Disneyland jou ook een blije ervaring kan leveren.

3. Wat is, volgens de tekst, een empowerment story? Een verhaal waarbij juist door de klant positieve berichten te sturen in de reclame, de klant zich goed voelt zodat hij/zij het product beter kan kopen/aanprijzen. Door de reclame voelt de consument zich sterk en postief, waardoor hij/zij het product vertrouwt en wilt kopen.

3.a. Zoek zelf een voorbeeld van een empowerment story. Benoem/beschrijf je voorbeeld en leg daarbij uit wat er wordt verkocht of beloofd. En, hoe (met welk verhaal) dit wordt verkocht/beloofd. Always #LikeAGirl Er wordt gevraagd aan mensen om ‘zoals een meisje’ te rennen/gooien/etc. Dit doen ze op de typische grappige manier die je verwacht. Dit wordt ook gevraagd aan jonge meisjes, die gewoon normaal doen. Dan worden de volwassenen geconfronteerd met dat het kwetsend kan zijn om grappig erover te doen doen. Dan leggen de volwassen vrouwen uit dat er niks mis mee is om een meisje te zijn en dat je juist moet doorgaan en jezelf moet blijven ondanks wat anderen zeggen. Er wordt ze gevraagd om nog een keer te rennen/gooien/etc, en nu doen ze dit op een normale manier: ‘rewrite the rules’’. Always wil hiermee het zelfvertrouwen van vrouwen en meisjes promoten, en door hun producten te kopen steun je zogenaamd dit doel. Door de menstruatieproducten van Always zou je je sterk en vol zelfvertrouwen voelen.

4. In de tekst worden meerdere functies van storytelling. Noem er minstens drie. Bevorderen gemeenschapsgevoel/verbondenheid Producten verkopen gevoelens van gebrek creëren en primitieve impulsen stimuleren, om die vervolgens te bevredigen met consumptiegoederen stimuleren van eigenwaarde en actie Aha, dit is ook mijn verhaal! Dit is iets wat ik altijd heb willen uiten, zonder te weten hoe.’ Connectie met het publiek maken

5. Als je zelf een verhaal /consumeert/, wat is dan je favoriete medium? (Live, in de kroeg of aan de eettafel, een boek, een serie, een game, etc) Geef een voorbeeld en leg uit waarom dit medium je aantrekt. Het liefst consumeer ik verhalen in de vorm van een film of boek. Films zou ik het liefst alleen in de bioscoop kijken, omdat het de ervaring naar een veel hoger niveau tilt. Dit komt door de goede geluidskwaliteit en het grote scherm.

Ook lees ik graag boeken op een stille plek, het liefst in bed. Ik vind boeken fijn omdat ik in mijn hoofd helemaal zelf kan bepalen hoe karakters, situaties en omgevingen eruitzien.


Storytelling vaktheorie, Week 2 (ma 10-02-2020)

Leesvragen bij tekst Dit kan niet waar zijn, door Rutger Lemm.

1. Na de intro mbt de serie en de ophef erover stelt de auteur dat mensen van verhalen (films/series) vooral geruststelling verwachten. Dat het goede moet overwinnen.

A. De regisseur George R.R. Martin heeft een andere visie op wat (goede) fictie is. Geef in je eigen woorden weer wat zijn opvatting is van goede fictie. Goede fictie is net zo onvoorspelbaar als het echte leven, zowel mooie als trieste dingen kunnen zomaar gebeuren. Het echte leven is een balans van de twee, en goede fictie laat ook deze balans zien.

B. Wat is jou idee over de functie van een goed verhaal? Wat wil je je (toekomstige) publiek meegeven? Heb je ervaring met verhalen (boeken/films/series) die, net als GOT niet per se geruststellen, maar die je toch goed vond? Geef een voorbeeld en licht toe waarom je het toch een goed verhaal vond. Horns - Joe Hill, mijn favoriete boek. De hoofdpersoon (Ig) probeert in het verhaal te ontdekken wie zijn vriendin heeft verkracht en vermoord. Als hij op een dag wakker wordt heeft hij opeens hoorns op zijn hoofd en kan hij de diepste verlangens van mensen ontdekken, dit gebruikt hij voor zijn zoektocht. Aan het eind van het verhaal ontdekt hij wie de moordenaar is en vermoord hem in een bloederig gevecht. Ook ontdekt hij dat zijn vriendin borstkanker had en daarom besloot om de relatie met hem uit te maken (kort voor de moord). Ig is in het hele verhaal al een soort anti-held. Na het vermoorden van Lee klimt hij in een brandende boomhut, een plek uit de tijd dat hij en z’n vriendin gelukkig samen waren. In de vlammen wacht zijn vriendin om met hem te trouwen.

Ik vind het een goed verhaal omdat het absoluut slechtste in mensen naar boven wordt gehaald, ik had hiervoor nog niet zo’n heftig en eerlijk boek gelezen. Het is eerlijk omdat we allemaal wel eens erg slechte gedachten hebben en dus herkenbaar. Al geloof ik wel dat niet iedereen zo slecht is als in het boek. De hoofdpersoon is zelf ook geen heilig boontje maar doet wel zijn best om de waarheid te achterhalen, terwijl hij uiteindelijk letterlijk een duivel wordt. Het einde is tragisch, maar ook een beetje mooi omdat alle pijn en angst voorbij is. Ik weet niet of dit een kwalitatief goed boek is, maar ik vind zelf het verhaal en de thema's heel interessant en dat is ook iets waard.

2.De auteur stelt ook dat /De door films opgevoede generaties negeren de ellende om hen heen en zoeken naar een perfect soort geluk dat alleen in de menselijke fantasie bestaat. De keuze is vervolgens tussen een hersenloos soort hedonisme of permanente teleurstelling. Dat is misschien wat stellig, maar heeft hij ook een punt? Waarom wel/niet. Hoe is dat voor jou/de mensen in jou omgeving? Ik ben het hier niet mee eens. Het leven overkomt je toch wel, of je nu films kijkt of niet. Ik en de meeste mensen om mij heen kunnen makkelijk realiseren dat films fictie zijn, dat het echte leven niet zo is. Ik ken maar weinig mensen die films gebruiken als een soort spiegel aan de realiteit. Ik zie wel in dat dit kan gebeuren als je misschien heel veel films kijk maar ik vind het toch een beetje onwaarschijnlijk. Ik vind dat mensen heus wel troost in films mogen zoeken, het hoeft niet altijd als het echte leven te zijn. Ik geloof wel dat films/media ons wel stereotypes/normen en waarden/vooroordelen aanpraten, zoals genderrollen en het idee dat een relatie hebben het ultieme einddoel is.

3.De auteur haalt de geschiedenis aan, om duidelijk te maken dat het echte leven ook hard is, en dat (immense) tegenslag daarbij hoort. Wat denk jij, kunnen verhalen (films, boeken, series) bijdragen aan meer realiteitszin, zoals de auteur stelt? Zijn er verhalen die jou meer geleerd hebben over het leven en over tegenslag? Noem een voorbeeld. Tuurlijk zijn er verhalen die je over het leven leren. Ik kan eerlijk gezegd niet duidelijk een verhaal voor me halen waarvan ik iets zoals levenservaring van geleerd heb, ik ben van mening dat je dit alleen leert in het leven zelf. Ik kan me nog wel de film Bridge To Terabithia herinneren, een kinderfilm die ongeveer driekwart van de film een typische leuke kinderfilm is, tot een van de personages plots overlijdt. Ik weet wel dat ik hierdoor ontzet en verrast was, maar ik denk niet dat ik er echt wat van geleerd heb.


Vaktheorie: Sprookje naar de 31 narratieve elementen van Propp, Week 3 (ma 02-03-2020)

Er waren eens twee zussen die woonden in een groot bos met hun moeder. De ene dochter en haar moeder hadden een goede band, maar de tweede (Sofia) had niet het idee dat ze nog bij de familie hoorde nadat haar vader overleed. De moeder commandeerde haar om allerlei klusjes te doen.

Op een dag moest Sofia de ezeltjes verplaatsen naar een weide verderop. Deze was namelijk niet goed genoeg meer. Haar moeder was heel streng en had haar verteld dat ze niet verder mocht dan het touw dat hing aan de rand van hun grond.

Ze moest de ezels in de juiste weide zetten en direct terug komen, naar het huis aan de rand van de heuvel. Toch kon ze haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en liep een stukje verder door, om te kijken of er misschien haar lievelingsbloemen te vinden waren. Die had ze tot nu toe alleen nog in boeken kunnen aanschouwen. Ze vond inderdaad de prachtige bloemen en was enorm gefascineerd.

Sinds haar vader overleed had ze de droom om veel te gaan reizen. Zoveel mogelijk van de wereld te kunnen zien en te ontdekken wat er buiten deze grond was. Dit was ook de reden dat ze zoveel klusjes deed thuis. Haar zus waar ze het niet goed mee kon vinden was helaas precies op het moment dat ze nog achter het touw was naar buiten gekomen en had haar gezien. Ze bleef een tijdje haar kant op kijken en kwam uiteindelijk naar Sofia toe. ‘Je weet dat ik dit tegen moeder ga zeggen! maar ik zal mijn mond houden als je voor mij een prachtige jurk gaat halen bij de kleermaker in het dorp.’ Ze wilde het niet doen, maar ze had niet echt een andere keuze. Haar moeder zou haar niet meer uitbetalen voor haar werk en ze zou nog lang niet kunnen gaan reizen op die manier. Dus met de ezel en een tas reed ze naar het dorp. Onderweg komt ze een jongeman tegen. Het klikt heel erg en hij nodigt haar uit voor het bal dat die avond plaatsvindt. Ze twijfelde, maar kon het aanbod toch niet afwijzen. Dit zou ze nooit meer mee maken.

Dus die dag was nog tot 8 uur in het dorp gebleven. Ze kon niet terug gaan, want dan zou ze nooit meer weg mogen. Ze trok de jurk aan die eigenlijk voor haar zus bedoeld was, maar veel keuze had ze niet. In een vieze jurk met schort kun je niet naar een bal.

Het kasteel zag er prachtig uit. Zoiets had ze nog nooit gezien. Ze danste de hele avond met de prins en vergat compleet de tijd. De prins vroeg haar om haar hand en er werd snel een bruiloft gepland. Nu kon ze reizen wanneer en waar ze wilde. De prins hield namelijk ook enorm van reizen…


Vaktheorie drieaktenstructuur, Week 4 (ma 16-03-2020)

-A. Geef van een van de besproken filmpjes/verhalen de drie aktenstructuur weer. Maak een schema en beschrijf per akte de verhaalelementen. Schrijf ook op hoe die verhaalelementen in beeld of tekst worden weergegeven/aan de kijker worden geïntroduceerd.

A - Sientje

1 - Introductie hoofdpersoon (Sientje). Door de dichte deur horen we de typische geluiden van een moeder die haar kind iets verbiedt/straf geeft. Dit is herkenbaar, iedereen weet wat er gebeurt zonder dat je het hoeft te zien. Sientje komt boos de kamer binnen gaat liggen en schreeuwen, haar emotie is meteen duidelijk. Er wordt niet perse een doel geïntroduceerd waar ze naar streeft. Je zou kunnen zeggen dat ze weer kalm wil worden, of juist degene pijn doen die haar boosheid heeft veroorzaakt.

2 - Reis naar het doel: Dit is vooral een gevecht met zichzelf. Sientjes boosheid is eigenlijk de enige tegenstander. Dit kan je zien aan haar uitingen van frustratie zoals het overhoop halen van het bed, het stompen om haar teddybeer en het bekladden van haar kamer. Deze frustraties uiten kan je ook zien als een soort helpers, door iets intensiefs te doen kun je juist weer rustig worden, maar meestal helpt dit niet voor lang. Ze weet niet wat ze met zichzelf aan moet omdat de emoties zo hevig zijn, ze ontploft letterlijk. Ze trekt gekke bekken naar de camera, de kijker wordt zelf een soort van aangesproken als onwelkome gast. Wij helpen haar dus ook niet met rustig worden. Dan kijken we in haar hoofd, dit is de climax/confrontatie van het verhaal. We zien haar tegenover in haar tegenover de volwassenen die haar niet begrijpen en haar willen vertellen wat ze moet doen. De volwassenen worden steeds groter en luider, maar dan staat ze op. Door haar eigen kracht worden ze stil. Ze wordt zelf groter dan de volwassenen en vermorzeld ze zo waardoor zij het conflict ‘wint’.

3 - Sientje is weer rustig. Ze wordt weer kleiner en je ziet dat ze eigenlijk best bedroefd is en misschien spijt heeft van dat ze zo boos was. Dan komt haar moeder binnen. Sientje rent naar haar toe en omhelsd haar. De boze gevoelens zijn weg en ze voelt zich veilig en niet meer boos. Op het allerlaatst komt ze nog even terug om haar teddybeer te halen en huppelt ze zelfs, waardoor je weet dat het echt goed is gekomen.

B. Doe dit nogmaals aan de hand van een eigen gekozen voorbeeld.

B - There’s a Man in the Woods:

1- Introductie hoofdpersoon. We zien een man die zijn verhaal gaat vertellen. In het begin van het verhaal zien we dat de man een leraar is. In de pauze speelt zijn klas altijd aan de rand van het bos, waar lekkere bloemen groeien. Er is een kind (Sid) dat niet wil delen. Sid zegt dat er een man in het bos zit, je ziet al aan de lichaamstaal dat hij liegt. Dit is de introductie van het probleem waar het verhaal om draait.

2- Sid verzint een verhaal, dat er een gevaarlijke man in het bos zit. Dit vertelt hij aan de kinderen in zijn klas, waardoor ze niet meer bij rand van het bos durven te komen. Je ziet dat hij achter zijn rug bloemen vasthoudt. Hij liegt zodat hij zelf alle bloemen kan houden. De leraar heeft het door maar kan niets doen, maar hij wordt wel steeds gefrustreerder. Sid is hier dus de tegenstander. Als de kinderen naar huis gaan vertellen ze aan hun ouders dat er een enge man in het bos zit. De ouders zijn boos en vinden het onverantwoord dat niemand hier iets aan doet. De leraar probeert hen te overtuigen dat er niets aan de hand is maar ze geloven hem niet. De ouders zijn dus ook tegenstanders. De ouders gaan zelfs met de rector praten. De leraar wordt ontslagen, zijn reputatie is verknald en hij kan geen baan meer vinden. Hij raakt verslaafd aan drugs en alcohol. Ondertussen, terwijl hij het verhaal vertelt, zien we dat hij in het nu naar het bos rijdt. De muziek, voice-over en het beeld zelf wordt steeds intenser. Dan komt de confrontatie. De leraar is door het bos gelopen naar de rand waar de kinderen altijd speelden. Alleen Sid zit er. De leraar haalt een pistool tevoorschijn. Hij is nu de man in het bos die Sid verzonnen heeft, maar dan in het echt.

3- Er is niet echt een oplossing/verlossing in het verhaal, het eindigt net tijdens de confrontatie, we kunnen alleen maar raden hoe het eindigt. Waarschijnlijk pleegt de leraar een moord en eindigt in de gevangenis.